actueel

Eerste digitale nieuwsbrief ziet het licht

Tijdens de eerste coronagolf in april vroegen wij u naar uw ervaringen met ons museum. We waren vooral geïnteresseerd in wat u vindt van de informatievoorzieningen en de media die wij gebruiken. U waardeert in hoge mate onze papieren Nieuwsbrief van de Vrienden, zo blijkt. Op de vraag of u behoefte heeft aan een digitale nieuwsbrief, antwoordde het overgrote deel van u positief. Wij sluiten met dit nieuwe initiatief ons dus aan bij uw mening.

Gezicht

Wij denken dat de Covid-19 pandemie de behoefte aan digitale nieuwsvoorzieningen vergroot, zeker als het museum geheel of gedeeltelijk gesloten is. Met dit nieuwe medium brengen wij het museum naar u toe als een bezorgdienst van de supermarkt. Wij kunnen u op deze manier nog beter laten zien wat er in het museum gebeurt en wij geven letterlijk gezicht aan de stille krachten van het museum. De medewerkers van het museum kunnen u virtueel informeren wat er zoals speelt in de museale wereld en hoe de agenda van het Westfries museum eruitziet. Met zo’n digitale krant kunnen we ook uw mening vragen met behulp van een poll. Een bijkomend voordeel is tenslotte dat we iets minder papier gebruiken.

Afmelden kan

Zijn er ook nadelen aan dit nieuwe, digitale medium? Ik kan me voorstellen dat sommigen van u denken: weer een mail erbij. Dat kunnen we niet ontkennen. Wij respecteren dat standpunt en bieden u vanzelfsprekend de mogelijkheid zich te laten schrappen van de verzendlijst. Dat gaat heel gemakkelijk: helemaal onderaan de nieuwsbrief vindt u een linkje met afmelden. Wanneer u daarop klikt, kunt u aangeven dat u onze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen.

Coproductie

Deze digitale nieuwsbrief is een mooi staaltje van samenwerking tussen de staf van het museum en de Vrienden van het museum. Met deze coproductie kunnen we nog beter alle activiteiten op elkaar afstemmen en overzichtelijk aan u presenteren. Ons doel is tenslotte dat we de verbinding tussen u en het museum versterken. Zeker in deze onzekere tijd. Op allerlei manieren kan kunst afleiding, troost en inspiratie bieden. En wat ook niet onbelangrijk is: kennis over ons verleden om er misschien lessen uit te trekken voor onze huidige samenleving en die van de nabije toekomst. Of misschien is kunst wel therapie voor u, zoals filosoof Alain de Botton behandelt in een van zijn boeken. Hij stelt dat niet de herkomst van een schilderij van belang is, maar de emotie die het oproept. Deze filosoof laat zien hoe kunstobjecten ons kunnen begeleiden, vermanen en troosten. Hoe kunst ons kan helpen een betere versie van onszelf te worden. Een mooie vraag lijkt me vandaag. En morgen.

Wij stellen uw mening op prijs. Laat u ons weten wat u ervan vindt? Dat kan per mail, via kdedecker87@hotmail.com. Wij wensen u in elk geval veel leesplezier en natuurlijk een goede gezondheid.

Henk Tameling, voorzitter stichting Vrienden van het Westfries Museum

publicaties

Recentelijk publiceerde de Stichting Vrienden van het Westfries Museum de brochure Met Olieverf en Penseel , over het leven en werk van mr. Olfert de Vrij.
Deze brochure ‘Met olieverf en penseel’ is geschreven door de (kunst)historicus John R. Brozius naar aanleiding van een zeer belangrijke nieuwe aanwinst van het museum, het penschilderij ‘Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer’ van de Hoornse schilder Olfert de Vrij. Het museum had nog geen enkel werk van De Vrij in de collectie. En wat de aanwinst helemaal bijzonder maakt is dat er maar vier werken van zijn hand bekend zijn. John Brozius verdiepte zich in het leven en werk van Olfert de Vrij, die eigenlijk jurist van beroep was, maar zich ook tot meester ontwikkelde in een heel specifiek genre, dat van de maritieme penschildering.